"Само един свидетел - видеокамерата"

Не, тука не става въпрос за живи камери.

Като начало, да кажа, че филма го гледах точно 3 пъти в рамките на 7 дни. Много рядко се случва това да гледам филм повече от 1 път в рамките на 1 седмица. Камоли 3 пъти?!? Доста зарибително действие ми оказа филма.

Испански нискобюджетен филм на ужасите, който е рядък пример за това, че не е нужно всеки филм да е холивудски и с висок бюджет, за да бъде успешно направен.

Сега към същността на филма... Филмът си е ужаси, доста брутален и страшен, не само глупави холивудски CGI ефекти. Но най-интересното от всичко е това, че филмът се гледа от камерата (нещо като first-person шутърите), чийто лице на оператора Пабло остава неизвестно за зрителите през цялото време. А историята не е нещо ново и непознато, става въпрос за Б.Я.Х. както го споменават във филма (Биологична, Ядрена или Химическа опасност). Или, по-накратко, в стил "Заразно зло" - зараза, която превръща хората във зомбита, ядещи човешка плът. Или да започнем от началото на филма:
TV екип от репортерка (Анхела Видал) и оператор (Пабло) в нощно време снимат живота в пожарникарския участък. Пожарникарите получават обаждане за жена, полудяла в съответна сграда. Нашите пожарникари, заедно в компанията на Анхела и Пабло, отиват на въпросната сграда, където намират и въпросната старица. Неочаквано, старата жена ухапва единия от полицаите... Да, както се досещате, след това всеки ухапва по някой и става жив мъртвец. А защо просто не излязат от сградата? Добър въпрос, нали? Ами... докато нашите герои се чудеха какво става, сигурно цялата полиция и жандармерия се появи пред сградата и я поставиха под карантина, където нашите хора останаха вътре затворени.

За разлика от "Заразно зло", където има здрав екшън и супер фантастични екшън сцени, "[REC]" си е истински пример за един survival хорър филм, който оставя след себе си много въпросителни, които биват разкрити в следващата втора част от 2009 година.

                              Моя оценка на филма: 10 / 10 (по-малко не мога да дам)