"Какъвто бащата, такъв и синът"

Особено когато фамилното му име е Маклейн.
Легендата Брус Уилис за пети пореден път се превъплътява в ролята на неуморимото и вечно забъркващо се в неприятности ченге - Джон Маклейн!
След като в четвъртата част се запознахме с дъщерята на Джон Маклейн - Луси, в петата част е време за сина му- Джак.
Тука виждаме как Джак Маклейн се забърква в неприятности и е осъден в Русия, баща му веднага хваща самолета и ... Бог да пази Москва! Обаче любимото ни неуморимо ченге ВИНАГИ е на грешното място, по грешното време. След като група от терористи напада съда, където разглеждат делото на сина му, Джон прави това в което е най-добър - тръгва да трепи лошите.

Супер здрав екшън, разбиване на сумати коли и лудо преследване из улиците на Москва са само малка част от филма. И, да, най-накрая любимия ни човек си призна... След като един от лошите го пита: "Ти побъркан ли си?", той отговори: "Съвсем малко.". Но до този извод всеки, който е гледал поредицата, може да стигне. Горкият Джон. Понякога дори го съжалявам. Избива лошите и непрекъснато крещи: "Във ваканция съм!".  Но за него това си е ваканция, да се забърква постоянно в терористични заговори. Този път, лошите терористи са намислили да откраднат голямо количество уран, който се намира в изоставения Чернобил,  за създаване на оръжия. Главната отрицателна роля във филма се пада на актьора Себастиян Кох ("Морския вълк"), а дясната му ръка и дъщеря е сексапилната рускиня Юлия Снигир.
Освен отрицателна женска роля, петата част си запазва някои от традиционните елементи на поредицата: взривяване на хеликоптер, прословутата реплика на Джон - "Yippie Kay Yay!", както и моментите, в които Джон винаги е на една крачка от смъртта, но винаги оцелява.

                               Моя оценка на филма: 8 / 10