Сините любимци отново на екран
Докато метеоролозите не могат да ни кажат със сигурност дали наближаващата зима ще бъде по-студена от предишната, Холивуд ни уверява, че тази година определено ще бъде по-синя. Причината е, че след приблизително 21 години отсъствие от телевизионния екран, малките същества, наречени "смърфове", се завръщат. Сините герои, любими на поколението от ’80-те и ’90-те години, ще зарадват киноманиаците и любителите на анимации с нови приключения.

С какво по-различно обаче може да се похвали този филм? Най-основното – смърфовете са вече триизмерни, както и самият филм е в 3D формат. Обстановката, в която се развива сюжета, също е необичайна за малките човечета. Неочаквано те напускат своето селце, отрупано с гъби, служещи им за къщи, и се озовават в човешкия свят. Опитвайки се да се върнат обратно, те се сприятеляват с Патрик и Грейс – бъдещи родители, които също им помагат.

Фактът, че режисьорът на анимацията (Раджа Госнел) е решил да постави малките герои сред съвременния свят на хората, няма как да не повлияе върху техния характер. В една от сцените във филма, те слушат рок музика, а татко Смърф пие кафе – нещо, което би било необичайно за познатите ни досега смърфове от епизодите на анимационния сериал. Въпреки това, осъвременяването на героите и част от сюжета със сигурност не е оказало негативно влияние. Гледайки филма, времето ви ще мине неусетно и без съмнение ще се забавлявате.

В ролята на злодея Гаргамел, който винаги прави безуспешни опити да залови някой смърф, се превъплъщава Ханк Азария, а сред гласовете на сините герои са тези на Джонатан Уинтърс, Алан Къминг, Кейти Пери и Фред Армисън. Някои от българските артисти, които озвучават филма, са Йордан Господинов - Дачко, Атанас Бончев - Наката, Робин Кафалиев и Поли Генова.

Моята лична оценка за филма е 4/5


Автор: Стелиян Николов

Share/Bookmark